Deliti
X
Za brezplačno poštnino naročite še za 34,00 €.

Novacen

Na zalogi
SKU
9789617050677
Dodaj v primerjavo
Cena 19,90 €

Vizionarska knjiga enega največjih mislecev našega časa in avtorja uspešnice Težavna pot v prihodnost

Dodaj na seznam želja

Štiri desetletja po tem, ko nam je znanstvenik in mislec James Lovelock predstavil svojo teorijo o Gaji, ki pravi, da so naš planet Zemlja in vsi živi organizmi na njem medsebojno povezani, nam zdaj ponuja še eno temeljno zamisel – novo geološko dobo. Imenuje jo »novacen«.

Novacen je naslednik antropocena, ki se je začel v 18. stoletju, ko je človek začel spreminjati geologijo in ekosisteme celotnega planeta. V dobi novacena, ki se je po mnenju Lovelocka že začel, se bo tehnologija sčasoma izmuznila naši zmožnosti, da jo obvladujemo. Pojavila se bo umetna inteligenca, veliko zmogljivejša in hitrejša od človeka. Ta knjiga pripoveduje, kako se bo to zgodilo in kaj to pomeni za našo prihodnost.

»Nova knjiga nemirno razmišljajočega in v prihodnost zazrtega duha.« – James McConnachie, The Times

»Najbolj vpliven znanstvenik in znanstveni pisec po Charlesu Darwinu.« – Irish Times

»Največji znanstveni mislec našega časa.« – The Sunday Times

»Znanstvenik, ki je spremenil naš pogled na Zemljo.« – Independent


ODLOMEK IZ KNJIGE:

»Po neverjetnem naključju je zgornja temperaturna meja tako za organsko kot elektronsko življenje na morskem planetu Zemlji skoraj povsem enaka in znaša blizu 50 °C. Elektronsko življenje teoretično lahko prenese veliko višje temperature, morda celo do 200 °C, vendar ne na našem morskem planetu. Nad 50 °C okolje celotnega planeta postane močno korozivno in škodljivo. Pri temperaturah, višjih od 50 °C, ne bi bilo mogoče živeti niti ekstremofilnim bitjem, kiborgom pa tudi ne. Zaradi teh pogojev bo oblika življenja, ki nas bo nasledila za krmilom, imela odgovornost, da vzdržuje enakomerno temperaturo krepko pod 50 °C.«

Več informacij
Is Featured Ne
ISBN 9789617050677
Leto izdaje 2021
Število strani 169
Dimenzije 21,0 x 12,5
Vezava Mehka
Izdal UMco
Avtor James Lovelock
Napišite vaše lastno mnenje
Pregledujete:Novacen
Vaša ocena
Back to Top
Sorodni izdelki

Novacen

Cena 19,90 €