Deliti
X
Za brezplačno poštnino naročite še za 34,00 €.

Ujetniki omrežij

Na zalogi
SKU
9789617050035
Dodaj v primerjavo
Cena 22,90 €

Priročnik za samopomoč v omreženem svetu z zelo dolgim uvodom: Esej o hobotnici, ki se je ujela v pajkovo mrežo.

Dodaj na seznam želja

Ali Žerdin

Novinar, publicist in sociolog Ali Žerdin v svoji novi knjigi Ujetniki omrežij pronicljivo analizira nekatere samoumevne sociološke in politične metafore, denimo metaforo o družbi kot piramidi ali metaforo o omrežju kot hobotnici, ob tem pa trdi, da so te metafore neposrečene.

Na koncu knjige postreže še s priročnikom za samopomoč, ironičnim zapisom z nasveti, kako naj človek ravna o omreženem svetu.

Knjiga Ujetniki omrežij je v poljudni obliki napisana študija o socialnih omrežjih.

Sestavljena je iz enajstih poglavij, ki tematizirajo pomembne in zanimive sociološke fenomene in zgodovinske dogodke.

Ali Žerdi začne se z obiskom pri Michaelu Schwartzu, pionirju raziskav ameriških korporativnih omrežij, torej omrežij, ki nastanejo, ko iste osebe hkrati zasedajo funkcije v več upravnih odborih največjih korporacij.

Drugo poglavje govori o Davidu Rockefellerju, bančniku, ki je bil po eni strani v središču ameriških korporativnih omrežij, s sodelovanjem v Trilateralni komisiji in skupini Bilderberg pa je bil najbolj središčna osebnost 20. stoletja.

V nadaljevanju Ali Žerdin analizira slovenska civilno-družbena omrežja, ki so delovala v osemdesetih letih prejšnjega stoletja, osvetli nenavadni vzpon Janeza Drnovška, človeka z robov štirih omrežij, ter odgovori na vprašanje, zakaj je slovenska služba državne varnosti Franceta Bučarja omenjala v največjem številu svojih poročil.

Posebno poglavje je namenjeno skupini Laibach in desetinam ustvarjalcev, ki so sodelovali z Laibachi, nekakšnih gravitacijskim jedrom slovenske glasbene ustvarjalnosti v zadnjih štirih desetletjih.

Obsežno poglavje knjige je namenjeno analizi omrežja podjetij, katerih krediti so bili zaradi velike zadolženosti preneseni na slabo banko, Družbo za upravljanje terjatev bank.

Za to omrežje, ki je državo spravilo na rob bankrota, je po eni strani značilna poslovna kultura vrtoglavega zadolževanja, po drugi strani pa ambicija, da bi vodilni kadri podjetij ob direktorski funkciji postali tudi lastniki večinskih delniških paketov.

Več informacij
Is Featured Ne
ISBN 9789617050035
Leto izdaje 2018
Število strani 287
Dimenzije 15,0 x 21,0
Vezava Mehka
Izdal UMco
Avtor Ali Žerdin
Napišite vaše lastno mnenje
Pregledujete:Ujetniki omrežij
Vaša ocena
Back to Top
Sorodni izdelki

Ujetniki omrežij

Cena 22,90 €